Proizvodi

close
apps proizvodi
news

Pet najčešćih pitanja vezano za postavljanje fasade - Logos majstori daju odgovor

Autor:


Dom je mesto za koje vezujemo osećaj sigurnosti, prijatnosti, topline i komfora. 

Ali, kada je reč o kvalitetu i zaštiti same građevine, zajednička imenica za sigurnost jeste fasada.

Dobro postavljena fasada garantuje značajnu uštedu troškova grejanja, klimatizacije tokom toplih meseci i pruža ekološku zaštitu jer ne dolazi do suvišnog emitovanja i utroška energije.

Kvalitetnom termoizolacijom: uštedećete više od 30% energije, zaštitićete svoj dom i učiniti ga prijatnijim za život.

Priliko izvođenja radova potrebno je obratiti pažnju na pojedinosti, kako bi se izbeglo stvaranje pukotina i probijanje spoljašnjih uticaja kroz loše odrađenu termoizolaciju.

S ozbirom da je firma Logos Trgovine ekspert u ovoj oblasti, delimo sa Vama 5 saveta, kako bi postavljanje fasade proteklo nesmetano i kako biste postigli zadovoljavajući efekat.

 

Koja je optimalna debljina stiropora?

 

Stiropor za termoizolaciju se najčešće proizvodi u debljini od 5 do 15 cm. 

Evropski standardi podrazumevaju najmanje 8cm izolacije, dok se ranijih godina kod nas, zbog uštede i iz neznanja, koristio stiropor debljine do 5cm.

Stiropor debljine 8cm je zapravo minimum koji ispunjava kriterijume koeficijenta prolaza toplote.

Logos preporuka je kupovina stiropora debljine 8cm, 10cm ili 12 cm. Razlika u ceni nije velika, a deblji stiroror će vam se svakako isplatiti kroz manje račune i bolju termoizolaciju. 

Obavezno obratite pažnju da fasadni stiropor sadrži oznake F ili AF, a ne stiropor 25 gr. 

Razlika u toplotnoj provodljivosti postoji, ali je beznačajna u odnosu na ulaganja.

Koji lepak treba koristiti?

Pri postavljanju termoizolacione fasade, koristi se nekoliko vrsta lepkova koji treba da budu prilagođeni materijalu i nameni. 

Prilikom lepljenja fasadnih ploča koristi se bazni lepak, koji ima najmanji procenat polimer veziva.

Poslednjih godina je sve više zastupljena upotreba poliuretanske pene za lepljenje stiropora, koja ima mnogo praktičnih prednosti u odnosu na klasičan lepak. Pena je, za razliku od lepka, sama po sebi izolator. Lakša je, ne opterećuje građevinu dodatnom težinom, sa njom je brži način ugradnje, a cena je zanemarljivo viša.

Kada se završi sa lepljenjem fasadnih ploča, treba sačekati najmanje dva dana da bi se započelo armiranje. Lepljenje mrežice ili armiranje preko stiropora se vrši fleksibilnim lepkom, u narodu poznatom kao “završni” ili “univerzalni”.

Pored ove dve vrste lepkova postoji i lepak za lepljenje i armiranje grafitnog EPS-a, kamene vune i obradu stirodura. Za ove materijale važi pravilo što više polimer veziva u lepku, to bolje.
Možda ćete dobiti informaciju da možete i sa običnim lepkom uraditi termoizolaciju sa ovim materijalima ali da znate da kamenu vunu, stirodur i grafitni stiropor ne bi trebali nikako da lepite i armirate sa lepkom koji nije namenjen za tu svrhu.

Kako odabrati fasadnu mrežicu?

fasadna mrežica

Treći korak u postavljanju termoizolacije jeste armiranje. Na odabrani stiropor nanosi se lepak, na koji se dalje “utapa”, odnosno armira, fasadna mrežica.

Mrežica nije nešto na čemu treba štedeti, jer ona daje dugotrajnost čitavom termoizolacionom sistemu.

Nekvalitetne fasadne mrežice sadrže veliki procenat staklenih vlakana koja nemaju dovoljno elastičnosti. Kao posledica, kroz određeni vremenski period, usled vremenskih uslova dolazi do oštećenja na fasadi, jer mrežica ne može da izdrži spoljašnji pritisak.

Logos Trgovine uvek preporučuje mrežicu renomiranih proizvođača kao što su Bekament, Weber, Jub, Wurth, Maxima. Najbolje je izabrati fasadnu mrežicu od 145gr ili 165gr.  Veća gramaža daje veću gustinu. Ove vrste mrezice sadrže veći procenat silikonskih vlakana, koja su elastičnija i koja daju dodatnu čvrstinu fasadi.

Šta ako Vam je potrebna bolja zvučna izolacija?

Mineralna vuna

Zbog intenzivne buke u centru grada, poslovnim prostorima i stambenim zgradama je zvučna izolacija neophodna. 

Potencijalni problem buke treba uzeti u obzir pre postavljanja fasade, jer kada je izrada fasade završena, ne može se ništa više učiniti. Izbor kvalitetnog fasadnog materijala će sigurno doneti mir u vaš dom/kancelariju. 

Uobičajen izbor za termoizolaciju je ploča od stiropora. Ali, kada želite da imate i zvučnu i termičku izolaciju, umesto stiropora Logos preporuka je da kao izolacionu ploču koristite kamenu vunu.

Kamena vuna se dobija na prirodan način – topljenjem kamena vulkanskog porekla. Sačinjena je od porozne vlaknaste strukture što znači da, osim što stvara idealnu mikro-klimu u prostoru, odličan je sistem za izolaciju zvuka.

Kako da znamo da nam je fasada pod garancijom?

Najčešća greška prilikom kupovine materijala za fasadu jeste ušteda na kvalitetu. U tim situacijama donosimo odluku da različite vrste materijala biramo od različitih proizvođača, kako bismo prošli jeftinije. 

Kada posle nekoliko godina od postavljanja fasade dođe do njenog oštećenja, uočavamo grešku koju smo napravili prilikom kupovine fasadnog materijala.

Proizvođač garantuje dugotrajnost materijala samo ukoliko se koriste sistemska rešenja jednog proizvođača. 

U Logos trgovinama možete pronaći veliki izbor renomiranih proizvođača izuzetnog kvaliteta kao što su: Jub, Bekament, Maxima,Mark Sika i Cementni proizvodi. Kupovinom materijala za fasadu istog proizvođača, sebi obezbezbeđujete dugotrajnu garanciju i sigurnost u vašem domu, čak i u slučaju oštećenja.

Nešto više možete pročitati i u našem ariklu "Tri bitna razloga zašto da radite fasadu u sistemu".

NOVO U LOGOS TRGOVINAMA!

Konsultacije sa našim komercijalno tehničkim predstavnikom na terenu možete zakazati pozivom na broj 060/560-97-75 ili popunjavanjem forme na link-u.

Ukucajte kljucnu rec i pretrazite vesti

  • Maestro
  • Mastercard
  • Dinacard
  • AmericanExpress
  • Visa
  • Bancaintesa
  • Visa verificated
  • Master secure
close
logo

Filtriraj brendove

Filtriraj kategorije

Filtriraj atribute

Pronađeno je proizvoda

  • template keyboard_arrow_right
  • placeholder slika

  • prod check
    check
  • akcija - 0 % template
    RSD RSD

    Ovaj sajt koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posetilaca. Ukoliko nastavite sa korišćenjem sajta, smatra se da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja kolačića i potvrđujete prihvatanje kolačića na njegovim stranicama.

    Prihvatam