Proizvodi

close
apps proizvodi
news

Knauf

Autor:


Knauf - kako napraviti pregradni zid ili spušteni plafon od gips-karton ploča?

Kod adaptacije stana, kuće ili poslovnog prostora treba istaknuti važnu tehniku “suve” gradnje uz upotrebu gipsano kartonskih ploča, ili popularnog knaufa.

Dekorativni elementi, spušteni plafon ili izrada ovalnih oblika, samo su deo onoga što knauf nudi. Potrebno je spomenuti i dobru toplotnu i zvučnu izolaciju koju možemo višestruko poboljšati ugradnjom mineralne vune pre montaže knaufa.

Kvalitetno izvedeni plafoni i zidovi od knauf ili rigips ploča zahvalni su za održavanje i krečenje. Kod slučajnih oštećenja jednostavno se mogu obnoviti.

Krovna
 
Zidna
 
Podna"
 

Pregradni zidovi – izrada pregradnog zida knauf pločama

Materijali potrebni za izradu pregradnih zidova su UW i CW profili, knauf ploče, PVC tiplovi i šrafovi.

UW profili se postavljaju na pod i plafon, a u njih se ugrađuju CW profili u razmacima 60 odnosno 62,5 cm. Spojevi se popunjavaju sa minimalno 2 ruke gletovanja, izbruse se neravnine i sve je spremno za krečenje. 

Pre krečenja, unutrašnje uglove treba obavezno obložiti akrilom.

 

Zidne obloge – postavljanje knaufa na zid

Zidne obloge mogu biti lepljene ili pričvršćene na konstrukciju.

Konstrukcija se postavlja na isti način kao i za pregradni zid, ali se ovde koriste UD i CD profili. Sa UD profilima se radi kompletan okvir a ne samo plafonski i podni deo konstrukcije.

 

Postavljanje knaufa na plafon

Kod plafonskih obloga imamo više vrsta konstrukcija. Najpoznatije su obična jednostruka i dupla (roštilj) konstrukcija, dok se ploče mogu polagati horizontalno ili vertikalno na profile.

U suvu gradnju osim Knauf sistema spadaju i Armstrong sistemi.

 

Obnova i sanacija oštećenih zidova i plafona

Za manja oštećenja i pukotine na plafonu ili zidu kod španskih i gletovanih površina, Logos preporuka su kitovi za reparaciju, kao i uniflot masa za gletovanje i bandažu. 

 

Za veća oštećenja i veće pukotine preporučujemo armaturu preko celog plafona ili zida fasadnom mrežicom, a onda lepkom za stiropor.

 

Kada su u pitanju oštećenja na knauf ili rigips pločama preporučujemo uniflot glet masu. Ako je pukotina nešto veća, preko nje je neophodno postaviti bandažu.

Za veća oštećenja, recimo kod većih udubljenja u zidu i plafonu, može se ubaciti komadić knaufa, zatim popuniti masom za gletovanje, i na kraju izbrusiti i okrečiti.

 

 

 

Izvor:

https://www.youtube.com/@KnaufSrbija

Ukucajte kljucnu rec i pretrazite vesti

  • Maestro
  • Mastercard
  • Dinacard
  • AmericanExpress
  • Visa
  • Bancaintesa
  • Visa verificated
  • Master secure
close
logo

Filtriraj brendove

Filtriraj kategorije

Filtriraj atribute

Pronađeno je proizvoda

  • template keyboard_arrow_right
  • placeholder slika

  • prod check
    check
  • akcija - 0 % template
    RSD RSD

    Ovaj sajt koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posetilaca. Ukoliko nastavite sa korišćenjem sajta, smatra se da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja kolačića i potvrđujete prihvatanje kolačića na njegovim stranicama.

    Prihvatam